Na een wervelend ochtendprogramma en een geweldige lunch met een even geweldig uitzicht over de stad en havens van Rotterdam trapt dagvoorzitter Hans Kroonen het middagprogramma van het jaarcongres Enjoy Employability af.
Vitality @ ASML, door Maaike Thijssen, Corporate Vitality Manager bij ASML
Maaike spreekt – in een rap tempo én sterk inspirerend- over een nét wat andere insteek van employability: namelijk die vanuit de vitaliteit. Vitaliteit is 1 van de 3 pijlers van duurzame inzetbaarheid bij ASML (waar trouwens 90% mannen werkt. Dit betekent niet dat het een walhalla is voor vrouwen, zo blijkt ;-)) Vitaliteit gaat bij ASML verder dan te zorgen dat de 14.500 medewerkers elke dag een appel eten. Er is een vitaliteitsprogramma met 4 thema's: mental fitness, rust & herstel, voeding, sport & activiteiten. Een paar voorbeelden:
- 80% van wat je in het gloednieuwe bedrijfsrestaurant kunt eten is biologische voeding.
- Dagelijks worden er door 5 trainers mindfulnesstrainingen gegeven.
- Er worden sleep support-trainingen gegeven, o.a. geschikt voor alle medewerkers die in ploegendiensten werken.
- Bij ASML hebben zich 11 a 12 sportverenigingen georganiseerd. ASML biedt hier een sponsorprogramma bij aan (hoe hoger het level, hoe hoger het sponsorgeld).
Ook interessante weetjes die Maaike met ons deelt:
- Bij ASML werkt men niet (meer) met de Arbodiensten. Op de campus is een eigen health service aanwezig. Zo zit ASML bovenop de verzuimaanpak en kan beter sturen. Hierdoor is het verzuim met 2 % gezakt: dit percentage staat nu op 2,1 %, wat goed is voor een besparing van € 5 miljoen.
- Positieve psychologie en doelgroepgericht communiceren is de manier om de 'aparte' doelgroep van ASML écht te bereiken. Noem het geen Passieworkshop maar een Discover Your Drivers-workshop. Overtuig medewerkers niet op gevoel, maar met data.
Ontwikkelingen op het gebied van loopbaan & mobiliteit, door Maaike Kooter, projectleider employability bij Intelligence Group
Maaike neemt ons mee in de veranderingen op de arbeidsmarkt. Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van loopbaan en mobiliteit? Een ding staat vast: de toekomst is heel lastig te voorspellen. Het enige dat we zeker weten is dat we niet zeker weten hoe die toekomst er uit komt te zien. Andere mooie high lights uit Maaike's ijzersterke sessie:
- 54% van de Nederlandse beroepsbevolking zit in de badkuip van de arbeidsmarkt.
- Zorg dat je geen zorgenkindje wordt, maar een toekomstig talent.
- Perspectief begint bij weten waar je staat als organisatie.
- Leer door naar buiten te kijken.
- Bewustwording en urgentie creëren vraagt om structureel communiceren, het 'gat' verkleinen en veranderen.
Maaike laat ons achter met 10 vragen ofwel 'Food for thought':
- Weet je wie er binnen jouw organisatie in de badkuip zitten?
- Weet jij wie je 'key players' zijn?
- Wanneer heb je zelf voor het laatst gesolliciteerd?
- Heb jij grip op externe arbeidsmarktinformatie?
- Wat gebeurt er als je je cv upload in een database van een vacaturebank?
- Wanneer heb je voor het laatst geselecteerd?
- In hoeverre ben jij te vervangen door een robot?
- In hoeverre ben je te vervangen door een zzp'er?
- Hoe ziet jouw eigen baan er in 2020 uit?
- Wanneer heb jij voor het laatst een relevante opleiding gevolgd?
Mobiliteit in de stad van de toekomst, door Wim hoogendoorn, Concerndirecteur BCO bij Gemeente Rotterdam
Als je dacht dat Maaike Thijssen van ASML al snel sprak… dan had je Wim Hoogendoorn nog niet gehoord (ik vraag me af wanneer Wim ademt). Sneller dan het licht vertelt Wim hoe er door de Gemeente Rotterdam de afgelopen jaren geïnvesteerd is in de mobiliteit van medewerkers en hoe de hernieuwde visie op loopbaanbegeleiding is ontwikkeld.
In de pauze kreeg ik van een congresdeelnemer nog het compliment dat ik zo razendsnel mijn vingers over het toetsenbord bewoog, maar daar had ik niets aan tijdens mijn wanhoopspogingen om Wim bij te houden …. Ik laat je niet helemaal in het ongewisse; daarom deel ik enkele citaten die zeker het vermelden waard zijn en Wims sessie treffend in beeld brengen.
- Rotterdam is hot, hip en happening. Als ik zelf in Rotterdam rondloop, denk ik : 'Is dit het nu echt? Ja, kennelijk.'
- Rotterdammers zijn het gelukkigst van Nederland (tot Wims eigen stomme verbazing)
- Zoals Rotterdammers dat zeggen 'Blijf met je gore poten van mijn gore klote stad af.'
- Wat wel jammer is, we zijn gedaald op het lijstje van geliefde werkgevers.
- Wat mensen willen staat centraal. Niet het geld.
- Wat je lief hebt, daar ben je ook het meest kritisch op. Kijk maar een keer thuis vanavond.
- Mensen vinden het héél leuk om voor Rotterdam te werken. Dat is niet zó gek ook.
- Leiderschap wordt de sleutel voor mobiliteit en flexibiliteit binnen Rotterdam.
- Ze was nooit jurist, maar altijd al operazangeres.
Duurzame inzetbaarheid plus: van vangnet naar springplank, door Oskar van Rijswijk, Bestuurder bij FNV
De tip om geen verkleinwoordjes te gebruiken is blijkbaar niet gedeeld (of niet besteed) aan Oskar van Rijswijk. Dit 'vakbondsmannetje' (zoals Oskar zichzelf noemt) is van de kant van de regeltjes en wil tijdens zijn verhaaltje aantonen dat regeltjes niet meer van deze tijd zijn en dat we het anders moeten doen. Oskar vertelt bevlogen over het achtbaanmoment: het moment dat je je baantje dreigt de verliezen. Zoals Oskar zegt: 'we willen dat mensen zélf graag een kaartje kopen en er zélf voor kiezen om vol adrenaline in die achtbaan te gaan zitten.'
Wat is nu de aanpak van die achtbaan? Oskar deelt de ins en outs van Het 'Duplo-principe', dat draait om 4 bouwsteentjes: samen, keuzevrijheid, maatschappelijk relevant en toekomstbestendig.
Centraal in Oskar zijn verhaaltje staan de meteropnemertjes (citaat) van o.a. Alliander. Want het duurt niet lang meer of de analoge stroommeter is in alle gebouwen vervangen door de 'slimme (digitale) meter'. Ofwel het werk van de honderden meteropnemers wordt geautomatiseerd en komt dus te vervallen. Hoe zorg je dat meteropnemers niet gedwongen ontslagen hoeven te worden? Als 1 van de 4 aanwezige loopbaancoaches die bij Alliander actief zijn, hun doordachte en mensgerichte aanpak verdedigt / rechtzet, stijgt de spanning in de overvolle zaal even. Mooi om te zien hoe betrokken deze Alliander-mensen bij hun meteropnemers en hun mensen zijn en chapeau voor de wijze waarop Oskar reageert.
Als afsluiter kan ik het niet laten om nog meer verkleinwoordjes uit Oskars enthousiaste en innovatieve verhaal met jullie te delen: loopbaanstapje, arbeidsvoorwaardenregeltjes, baantje, kaartje, betalingsregelingetje, vriendje, sectortje, plannetjes.
Powersessies
Dan is het tijd voor de powersessies. Vooraf konden alle aanwezigen een keuze maken uit 4 powersessies, geleid door Leeuwendaal, Compagnon en de organisatoren van dit jaarcongres: IG! en Steam. Tijdens de sessies wordt er volop geïnspireerd maar vooral gediscussieerd over prikkelende vraagstukken en stellingen.
Denk aan de sessie van Steam, het bureau voor arbeidsmarktcommunicatie, waar wordt ingegaan op de vraag: hoe krijg je collega's in beweging met goede communicatie? Leeuwendaal zoomt in op de thema's Employability als teamwork en Leiderschap en Employability. Bij de sessie van Compagnon gaat het over employability versus outplacement en staat de vraag centraal of je nu wel óf niet moet investeren in de ontwikkeling van personeel. Mijn keuze valt op de veelbelovende sessie van onderzoek- en adviesbureau IG! Hier wordt in een kleine groep gekeken naar de huidige positie op de arbeidsmarkt van een kandidaat, om daar vervolgens een gericht loopbaanproces voor in te richten.
Kandidaatgericht loopbaanproces inrichten, door Geert-Jan Waasdorp, oprichter Intelligence Group
Het uitgangspunt van ontwikkeling is iemand zijn huidige positie op de arbeidsmarkt. Hoe richt je vervolgens een kandidaatgericht loopbaanproces in? Na een korte voorstelronde en na de nodige nazorg voor de 4 Alliander-loopbaancoaches, volgt er een leuke, inhoudelijke en interactieve sessie. Geert-Jan legt de aanwezigen een case voor: een zorgverzekeraar in Eindhoven gaat reorganiseren waardoor 200 personen boventallig worden verklaard. Vooral administratieve (ondersteunende) functies op (v)mbo en hbo-niveau gaan verloren. De kenmerken: gemiddelde leeftijd 51, gemiddeld aantal dienstjaren 12 en de locatie Eindhoven.
De aanwezigen worden aan het werk gezet waarna de diverse uitkomsten en aanpakken worden met elkaar besproken. Ervaringen en kennis worden uitgewisseld. De algemene conclusie: inactiviteit is funest.
Employability in de topsport, door Rico Schuijers, sportpsycholoog
Rico schrikt wat van de onverwachte inleiding door Hans Kroonen, die aangeeft dat Rico dames naar grote hoogte kan stimuleren. De verwachtingen zijn dus hooggespannen als Rico zijn verrassend interactieve presentatie start.
Rico start door direct zijn eigen 'applaus' te realiseren met een fysieke 'klapoefening'. Zelfs van de lichtste verschijnselen van een 'after lunch'-dip is geen sprake meer.
Rico is een prettige spreker die het verband legt tussen de peptalk, het wij-gevoel in topsport en employability. Bovendien geeft Rico helder antwoord op de vraag: hoe kun je in alle omstandigheden laten zien wat je kunt? Uitgaand van de aanwezigheid van vakmanschap gaat het dan puur om de mentale factor: om motivatie, spanning, concentratie en zelfvertrouwen. Deze 4 elementen vormen het fundament van een programma dat onder andere bij 30.000 politiemensen wordt uitgerold. Dit zijn de ingrediënten om optimaal te presteren, of dit nu gaat om het behalen van medailles, terugbrengen van ziekteverzuim, verhogen van sales, reduceren van geweld of het bevorderen van geluk.
Wat ik persoonlijk meeneem uit Rico's verhaal? Dat ik voortaan gebundeld ga piekeren, mijn draken ga temmen en vooral de aandachtscirkels 5 en 6 moet vermijden.