Na een wilde autorit van Lelystad naar Rotterdam ben ik toe aan koffie. Met 1 klontje suiker graag. Ik heb het gaspedaal flink ingetrapt en flink gezigzagd in de file om op tijd te arriveren bij Enjoy Employability 2016. Zodra ik de 11e etage van de Rotterdam Science Tower betreed, ga ik in één rechte lijn af op de koffiebar. Niet alleen de autorit is schuldig aan m’n bovengemiddelde urge voor koffie: ik weet ook dat dit uitverkochte jaarcongres een overvol programma heeft. Maar liefst 9 sessies over de meest uiteenlopende onderwerpen (van cognitieve systemen tot topsport) passeren de revue. De vraag die deze donderdag 17 maart centraal staat: hoe bereiden we ons voor op de arbeidsmarkt van de toekomst?
Opening & dagvoorzitterschap door Hans Kroonen, CEO of Steam
Gehuld in een prachtig bloemrijk jasje en goed gepoetste schoenen trapt dagvoorzitter Hans Kroonen enthousiast het jaarcongres af. Na het praktische aspect van de dag te hebben benoemd, draagt Hans al snel het stokje (lees; microfoon) over aan Harry Langevoort van IBM Watson. Hans droeg zijn dagvoorzitterschap trouwens met verve. Humor, streng doch rechtvaardig en met flair is een treffende omschrijving van zijn bijdrage aan het congres.
Cognitieve systemen: een nieuwe generatie van IT-oplossingen door Harry Langevoort, senior managing consultant bij IBM Watson
Harry neemt ons mee terug naar 1950….. de tijd dat we nog liepen met doosjes met punch cards en time card readers…. Harry laat ons zien hoe snel de groei van data wereldwijd gaat. Keihard dus. Net zo hard als het belang van de context binnen de taal. Ook neemt Harry ons mee in de ontwikkeling van Watson… wauw… ik dacht enigszins een beeld te hebben bij de wereldwijd sterk toenemende rol van technologie, maar toch viel mijn mond nog geregeld open bij de ontwikkelde toepassingen.
Je vraagt je af: wat kan deze supercomputer niet? Nou ja, het blijkt nog een uitdaging voor Watson hele complexe tabellen of geschreven teksten te lezen. Maar goed, dat lijkt mij nog maar een kwestie van tijd.
En wat is nu de impact op de wijze van werken en de invulling van rollen? Een paar voorbeelden passeren de revue, zoals die waar Watson de rol van callcentermedewerker (deels) overneemt neemt. Watson staat de klanten keurig te woord en beantwoordt diverse vragen, zoals hoe een set-up box aan te sluiten of over een factuur. Dan is er nog de Watson-app, die een klant van een verzekeringsmaatschappij feliciteert met zijn huwelijk op het moment dat de klant aangeeft dat hij onlangs is getrouwd. Okay, een app-felicitatie is niet het stereotypevoorbeeld hóe digitalisering invloed uitoefent op de arbeidsmarkt… Dat geldt wel voor het proces dat daarna volgt: door te communiceren met Watson verhoogt de recent getrouwde klant eenvoudig zijn verzekerde bedrag.
Is techniek feilloos? Nee dus, er moet een mensenhand aan te pas komen om de volgende video over Eli te starten ;-) Maar het was het wachten waard, want na het zien van robot ‘Eli’ weet ik wat ik wil voor mijn volgende verjaardag. ‘Eli’ is niet alleen handig ‘to grab the other one’ en ‘to grab the green thing’ maar is ook nog eens schattig en grappig. Als ‘Eli’ onbetaalbaar is, neem ik trouwens ook genoegen met de keukendevice waarover Harry vertelt: een device dat mijn boodschappenlijstje en de houdbaarheidsdatum van producten bijhoudt en meer.
Maakt de digitalisering/robotisering mensen in de toekomst onnodig in de arbeidsmarkt? Hans denkt van niet. Wel gaat de techniek mensen ondersteunen in het werk dat zij moeten doen. En de robotisering brengt een heel nieuw werkterrein waar ook heel veel nieuwe jobs zullen ontstaan.
Spread your wings door Lucas van Wees, vice president HR bij KLM
Ook binnen de KLM neemt de technologie/robotisering ongelofelijk toe. Ben jij bijvoorbeeld al eerder door robot ‘Spencer’ aan de hand genomen naar de volgende gate als je op Schiphol wilt overstappen? En de track & trace die we nu (bijna) alleen nog kennen van PostNL is via een tracer tool inmiddels ook toepasbaar voor je bagage. Op de persoonlijke wensenlijst van Lucas staat ‘Babel’, een (nog niet bestaande) app waarmee je elke vorm van communicatie real time kan laten vertalen in elke wereldtaal.
KLM kijkt naar inzetbaarheid met 4 elementen: mobiliteit, flexibiliteit, gezondheid en participatie. De mini-cases die Lucas met ons deelt onderstrepen dit nog eens. Denk aan de mini-case ‘Focus on Your Future’: het model waarbij de inschatting van je potentieel een veel kortere termijn (3 tot 5 jaar vanaf nu) heeft. Zo is het aantal high potentials van 800(!) sterk gereduceerd. Het resultaat? Meer focus én efficiency als resultaat. Een andere mini-case is ‘The Commercial Academy’ waar de managers de rol van docent op zich namen. Deze managers/docenten werden Jedi-masters genoemd en ontvingen (bij een bepaald level) free business tickets voor zichzelf en their significant other. Plus € 10.000 euro die besteed kan worden aan hun eigen ontwikkeling/inzetbaarheid. Niet alleen een geslaagde manier om managers te verleiden om Jedi-master te worden, maar ook om de masterclasses bovendien razendsnel vol te laten lopen met vele KLM-medewerkers die maar al te graag de verhalen van de managers wilden horen.
Samengevat een mooi en vooral eerlijk verhaal over inzetbaarheid en KLM, dat het in tijden van reorganisatie en de hevige concurrentiestrijd in luchtvaartland niet altijd even makkelijk heeft. Overduidelijk is dat bij KLM de mens centraal blijft staan. En last but not least: Lucas vindt dat HR mensen moet helpen hen een stem te geven en om een keuze te maken. Op die manier kan HR (indirect) een grote invloed hebben op de toekomst van carrières en ontwikkeling van mensen.
YouTube-Break door Jari Kloppenburg, strateeg bij Steam
Jari heeft de lachers op zijn hand tijdens de kort doch krachtige YouTube-break. Aan de hand van een aantal treffende Youtube-videos geeft Jari de volle zaal een verfrissende kijk op employability. Vleesballen, gedragscodes, tieten, sociale normen, slechte en goede humor passeren de revue.
Na de eye-openers van Jari zijn YouTube-break is de hoogste tijd voor de lunch waarna een interessant middagprogramma op ons wacht.